Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

Bir süredir kanser tedavisi gören usta oyuncu Aydemir Akbaş 88 yaşında yaşamını yitirdi.
Aydemir Akbaş hayatını kaybetti
17 Ağustos 2024 Gündem Google News

Bir süredir kanser tedavisi gören usta oyuncu Aydemir Akbaş 88 yaşında yaşamını yitirdi.

Usta oyuncu Aydemir Akbaş, kanser tedavisi gördüğü dönemde evinde baygın halde bulunmuş ve Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

88 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Yoğun bakımda tedavi altına alınan Akbaş, entübe edilerek yaşam mücadelesi veriyordu. Maalesef, 88 yaşındaki usta sanatçı hayata veda etti.

Menajeri Özgür Aksoy, acı haberi sosyal medya aracılığıyla duyurdu: “Türk sinemasının dev çınarı, canımız, ustamız, Aydemir abimizi kaybettik. Acımız tarifsiz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.”

“45 YILLIK DOSTUMDU”

İbrahim Tatlıses de yakın dostu Aydemir Akbaş’ın vefatıyla derin üzüntü yaşadı. Duygularını, “45 yıllık dostum, ağabeyim, Aydoşum, mekanın cennet olsun,” sözleriyle ifade etti.

AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR?

1936 yılında İstanbul Feriköy’de dünyaya gelen usta oyuncu Aydemir Akbaş, Arnavut bir baba ve Trabzonlu bir annenin çocuğu olarak büyüdü. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra gazetecilik yapan Akbaş, Altan Erbulak’ın önerisiyle tiyatro dünyasına adım attı. Gülriz Sururi, Ayfer Feray-Nisa Serezli ve Ali Poyrazoğlu gibi ünlü tiyatro topluluklarıyla sahne aldı. “Keşanlı Ali Destanı,” “Direkler Arası,” “Zilli Zarife” ve “Ferhat ile Şirin” gibi önemli oyunlarda rol aldı.

1960 yılında askerlik görevini Urfa’nın Suruç ilçesinde tamamlayan Akbaş, daha sonra Gülriz Sururi–Engin Cezzar Tiyatrosu’na katıldı ve sinema kariyerine 1964 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Keşanlı Ali Destanı” filmiyle başladı. Aynı yıl, “Keşanlı Ali Destanı”nın ilk tiyatro gösteriminde sahne amirliği yaptı ve “Sipsi Selim” karakterini canlandırdı.

33 FİLMİN SENARYOSUNU YAZDI

1969’da Gülriz Sururi-Engin Cezzar ve Ortakları Tiyatrosu’nun ortaklarından biri olan Akbaş, “Nikah Kağıdı” ve “Düşenin Dostu” oyunlarında sahne aldı, birçok tiyatro oyununu yönetti. 1974 yılında Yeşilçam ve Yılmaz Güney filmlerinde yer aldı. İlerleyen yıllarda İbrahim Tatlıses ile senaryo çalışmalarına başladı. 127 filmde rol alan Akbaş, 8 filmin yönetmenliğini yaptı, 30’a yakın tiyatro oyununda ve birçok dizide oynadı. Senarist olarak da 33 filmin senaryosuna imza attı.

KOLPAÇİNO SERİSİYLE GENİŞ KİTLELERE ULAŞTI

1987’de “Düş Yakamdan Osman” filmiyle yönetmenliğe adım atan Akbaş, Şafak Sezer ile birlikte “Kolpaçino” serisi ve “Kutsal Damacana 2: İt Men” gibi filmlerle geniş kitlelere ulaştı. 2016’da “Alemde 1 Gece”, 2022’de “Sünnet Çocuğu” ve 2023’te “Kolpaçino 4 4’lük” filmlerinde izleyiciyle buluştu.

1964 yılında tiyatro oyuncusu Beyhan Benek ile evlenen Akbaş, iki kez boşandıktan sonra üçüncü kez aynı kişiyle evlendi. Daha önce kolon, gırtlak ve bağırsak kanseriyle mücadele eden Akbaş, Ocak 2023’te yeniden kansere yakalandığını açıklamıştı.

 

CENAZE PROGRAMI

Ünlü oyuncu Aydemir Akbaş, yaşadığı sağlık sorunları sonucunda hayata gözlerini yumdu. Akbaş için yarın saat 11.00’de Galatasaray Lisesi’nde bir tören düzenlenecek. Ardından, Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Feriköy Mezarlığı’na defnedilecek.